Jandarmii din județul Hunedoara au oprit, pe un drum forestier situat în zona Coriciu din Masivul Parâng, o mașină de teren cu numere străine, a cărei prezență în pădure fusese semnalată anterior ca suspectă.
Forțele de ordine au constatat că în autovehicul se aflau patru bărbați, dintre care doi de cetățenie străină, având asupra lor puști și cartușe, fără a deține autorizație de vânătoare.
La un control mai amănunțit, jandarmii au descoperit faptul că în portbagajul mașinii se afla o capră neagră împușcată.
„Efectivele de jandarmi montani au izolat zona și au întocmit actele de constatare a infracțiunii, care au fost apoi înaintate organelor competente în vederea continuării cercetărilor pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj, conform Legii 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic”, anunță Jandarmeria Română într-un comunicat de presă.
Capra neagră este mamiferul cu cea mai îndelungată istorie din fauna României. Durata de viață a acestui animal este de 15-23 de ani și este o specie ocrotită și protejată prin lege. Femela naște un singur pui într-un an, care o va însoți pe culmile munților la numai câteva ore de la naștere. Înainte de apariția noului pui, femela îl alungă pe cel fătat cu un an în urmă.
foto: Facebook
În 2016, turiștii care se aflau în Munții Rodnei au văzut cum mai mulți bărbați au împușcat o capră neagră și i-au amenințat pe cei care se aflau în zonă să nu facă fotografii.
Câțiva turiști au fost mai curajoși și le-au făcut poze pe ascuns făptașilor, care au fost prinși.
În septembrie 2016, Ion Timiș și Iosif Danci au fost trimiși în judecată pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept și braconaj. Judecătorii au stabilit ca aceștia să achite daune de 16.000 de euro către statul român pentru capra braconată.
Danci a primit 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare și Ion Timiș, 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare.